17-02-09

Gesloten jeugdzorg moet separatie voortaan melden


 

1.isoleercel_separeercel_separette_1Den Haag, 17 febr. Alle gesloten instellingen voor jeugdzorg, waar uit huis geplaatste kinderen verblijven, moeten voortaan bij de inspectie jeugdzorg melden hoe vaak en waarom zij kinderen in de separeercel opsluiten.

Nieuws - Honderden kinderen jaarlijks de separeercel in

De inspectie jeugdzorg zal het aantal separaties – een omstreden manier om verwarde patiënten te kalmeren en suïcidale patiënten te beschermen – in kaart brengen zodat minister Rouvoet (Jeugd en Gezin, CU) in het najaar de Tweede Kamer daarover kan informeren. Op dit moment heeft niemand zicht op het aantal separaties in de jeugdzorg, aldus Rouvoet.

Deze toezeggingen deed minister Rouvoet vanmiddag aan de Tweede Kamer. Tijdens het vragenuurtje stelden acht fracties kritische vragen over de honderden kinderen die jaarlijks in de jeugdpsychiatrie in de separeercel terechtkomen, zoals zaterdag werd beschreven in deze krant. Jeugdpsychiatrische instellingen zijn al wel verplicht om ‘onvrijwillige’ separaties te melden bij de inspectie. Uit die meldingen blijkt dat het in 2007 ging om 522 separaties en in 2008 om 346. De inspectie voor de gezondheidszorg moet dit jaar bij psychiatrische jeugdinstellingen speciaal toezien op het aantal separaties van kinderen (vanaf 12 jaar) en de manier waarop die worden toegepast, zei Rouvoet verder.

De rechtspositie van kinderen die in de gesloten jeugdzorg verblijven is minder sterk dan die van kinderen in jeugdgevangenissen (justitie) of de jeugdpsychiatrie (zorg). Deze ongelijkheid moet „zo snel mogelijk worden weggenomen”, zei Rouvoet. Daartoe wordt al een wetswijziging voorbereid.

Alle Kamerfracties betreuren het dat psychiatrische jeugdinstellingen zich soms genoodzaakt zien te separeren omdat ze te weinig personeel hebben om het kind op een zachtaardiger manier te kalmeren. Rouvoet antwoordde daarop dat separeren in een kale cel simpelweg niet mág om die reden. „De inspectie moet daar bovenop zitten”. Hij wees er ook op dat psychiaters tegenwoordig zelf vinden dat ze zo min mogelijk moeten separeren.

Separatie mag nooit worden toegepast als strafmaatregel of om overlast te bestrijden, onderstreepte Rouvoet. Dat gebeurt in de praktijk soms wel, zo vertelden psychiaters en patiënten in deze krant. Volgens de wet BOPZ mogen patiënten alleen tegen hun zin in een separeercel worden opgesloten als zij een acuut gevaar vormen voor zichzelf of anderen. Rouvoet zegt de „zorgen te delen” van de SP dat kinderen soms ook langdurig (een paar weken) in een separeercel opgesloten zitten. Ook daar zou de inspectie naar moeten kijken, zei hij.

NRC Handelsblad, 17 februari 2009

 

23:25 Gepost door Jan Boeykens | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

Jacht op 'psychopaten'
De psychiatrische instellngen (die hun bedden gevuld moeten krijgen), grijpen de zaak rond Kim De Gelder aan om op 'psychopaten' in scholen en gezinnen te gaan jagen.


De Standaard 30.3.09:
'Jonge psychopaten in elke school'
'Psychopaat zit ook in kind'
'Bent u een psychopaat?'

De Morgen 30.3.09:
"Op elke school zitten 20 psychopaten"

Het Nieuwsblad 30.3.09:
'Elke school telt twintig psychopaten'

VTM 30.3.09:
'20 psychopaten per school'

Gepost door: Yves | 30-03-09

Reageren op dit commentaar

Ruim 150 mensen langer dan jaar in afzondering
Een 'democratische rechtstaat'....HILVERSUM - De afgelopen vier jaar hebben 151 mensen langer dan een jaar in separatie of afzondering gezeten in een instelling voor geestelijke gezondheidszorg (GGZ).


Dat blijkt uit cijfers van de Inspectie Gezondheidszorg (IGZ) die NOVA via een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur in handen heeft gekregen.

De instellingen zijn volgens de wet verplicht elke separatie of afzondering bij de inspectie te melden. In de periode 2004-2008 werden ruim 3500 mensen voor kortere perioden dan een jaar in separatie of afzondering gezet.

NOVA deed een beroep op de wet omdat het wilde weten om hoeveel mensen het gaat en de IGZ na vijf maanden nog geen antwoord had gegeven. Tweede Kamerlid Anouchka van Miltenburg (VVD) stelt dat de inspectie haar toezichthoudende taak op separatie niet serieus neemt.
''Ik begrijp niet hoe het kan dat de inspectie in 2006 nog meldde dat separatie nauwelijks voorkomt, terwijl uit deze cijfers over de afgelopen vijf jaar het tegenovergestelde blijkt.'' Het Kamerlid wil dat er een onafhankelijk onderzoek komt.

NU.nl © ANP

7 april 2009

Gepost door: JaapjeJaap | 08-04-09

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.