04-11-08

Bezoek Marcel Vervloesem: 3.11.08


Marcel Vervloesem in het hospitaal te Turnhout

marcelMarcel.hospital.im-victime_du_maitre-chanteur-4fkvandeurzen

Brussel, maandag 3.11.2008

Beste B,

Vandaag een paar keren naar Wendy, dochter van Marcel, gebeld. Ik kreeg enkele keren het bericht: 'niet toegelaten'.
Heb ze ook een paar keer aan de lijn gehad en ben ze na het bezoek aan Marcel even thuis gaan opzoeken.
Het is ongelooflijk dat ze geen directe informatie over haar vader kon krijgen en door die telefoonproblemen met Mobistar, het risico liep dat ze niets zou vernemen als het met haar vader fataal afliep. Haar 11-jarige dochter Sanne was zo ziek omdat ze voelde dat het met haar grootvader Marcel zeer slecht ging terwijl ze hem niet eens mocht zien, dat ze er nachtmerries van heeft gehad en niet meer kon slapen.
Hier moeten inderdaad internationale instanties bij betrokken worden, zoals je zegt.

Met Marcel zelf, lijkt het beter te gaan. Hij werd nu overgebracht naar de cardiologische dienst van het Elisabethziekenhuis te Turnhout.

Zoals je weet, dateren de problemen van Marcel reeds van 31.9.2008 toen hij in de gevangenis van Brugge met zijn honger- en (gedeeltelijke) dorststaking stopte alhoewel hij reeds op 9.9.2008 even zo slecht was in de gevangenis van Turnhout dat men er toen aan dacht van hem in het ziekenhuis van Turnhout op te nemen. Het werd echter een isoleercel in de gevangenis van Brugge waarin hij wekenlang afgezonderd werd.

In plaats van hem onmiddellijk te onderzoeken, op te vangen en zijn medicaties enz. terug op punt te helpen stellen, liet de gevangenis van Brugge hem na zijn honger- en dorststaking gewoon in zijn isoleercel liggen totdat hij in coma geraakte.
Vervolgens besloot men hem terug naar de gevangenis van Turnhout over te brengen terwijl daar geen medische dienst is en er 's nachts geen verpleging is. Men 'vergat' zijn medisch dossier zogenaamd mee te geven zodat Marcel gedurende twee dagen en nachten zonder insuline en opnieuw in een onverluchte isoleercel moest doorbrengen.
Gedurende een hele maand bleef de suikerspiegel van Marcel van 78 tot 350 en zelfs van 60 tot 420 schommelen zonder dat men er werkelijk iets aan deed.
Een tweetal weken geleden begon er zich vocht in zijn voeten, knieën en benen op te stapelen.
Dat werd zo erg dat hij soms niet meer kon gaan.
Men deed er niets aan.
Een van zijn benen geraakte bovendien ontstoken wat bij diabetici tot een amputatie kan lijden.
In plaats van hem te verzorgen liet hem na een naaktfouillering toen gedurende twee uren in een beschimmelde kamer achter.
Marcel liet mij weten dat zijn voeten zo vol met vocht zaten dat hij ze soms niet meer kon bewegen.
Ik contacteerde een geneesheer die bereid was om Marcel in de gevangenis te gaan bezoeken.
Op woensdag, 29.10.2008, stelden een paar bezoekers vast dat hij er zeer slecht uitzag en dat hij enorm opgezwollen was.
Ik belde die avond naar een zekere Geudens, een plaatsvervangende gevangenisdirecteur in de gevangenis van Turnhout, en vroeg waarom Marcel nog steeds niet in het ziekenhuis van Turnhout was opgenomen waarop deze mij antwoordde dat 'daartoe geen enkele reden was'.
Op donderdag, 30.10.2008, kwam de hoofdgeneesheer van de gevangenis van Turnhout, Dr. Valk, even naar Marcel's been kijken.
Op vrijdag, 31.10.2008, om 8 uur 's morgens, geraakte Marcel in zware problemen. Dr. Valk telefoneerde toen naar Dr. De Mol van één of andere centrale dienst te Brussel omdat de bloeddruk van Marcel zorgwekkend was.
Even later stond er een 100 spoedambulance aan de poort van de gevangenis, gevolgd door een speciaal bemande en van apparatuur voorziene ambulance van de MUG (SAMU in Brussel). Marcel werd gedurende 20 minuten intensief verzorgd en toen naar de intensieve van het St. Elisabethziekenhuis te Turnhout gebracht. Marcel's hartslag bedroeg nog maar 20 en zijn polsslag was zeer zwak.
Men is tot 14 uur met hem bezig geweest.
Hij werd aan een hartmachine en allerlei apparaten verbonden.
Gisteren en vandaag werden er allerlei onderzoeken gedaan: scans, bloedvatenonderzoek, maagonderzoek, slokdarmonderzoek (de slokdarm bleek te zijn ontstoken), hartonderzoek enz. Dat was het eerste serieuze medische onderzoek sinds dat hij op 5.9.2008 de gevangenis van Turnhout binnenstapte.
Gisteren werd de hartmachine afgekoppeld alhoewel Marcel nog steeds een apparaatje heeft dat bij de minste hartproblemen alarm geeft. Ook de andere toestellen werden afgekoppeld alhoewel de bedradingen blijven.
Zijn suikerspiegel blijft echter gevaarlijk laag staan. Gisteren stond die op 47. Vanmorgen stond die op 40. Dat zijn absolute dieptepunten. Het gevaar is dus helemaal niet geweken.
Het vocht blijkt vandaag grotendeels uit zijn voeten en benen te zijn getrokken.
De infectiewonde op zijn been lijkt op het eerste gezicht te verbeteren.
Marcel leed verschikkelijke pijnen tengevolge van de hartsteken en het opgestapelde vocht in benen en voeten enz. maar de pijn is thans bijna verdwenen.
Vanavond zou men alle onderzoeksuitslagen hebben.
In plaats van nu even af te wachten en te kijken hoe het verder met hem evolueert en of zijn suikerspiegel verbetert, wil men Marcel morgen reeds terug naar de ziekenboeg van de gevangenis van Brugge brengen waar hij dus gedurende een maand lang in een onverluchte isoleercel heeft gelegen en waar men niets deed toen hij op 30.9.2008 zijn honger- en (gedeeltelijke) dorststaking stopzette zodat hij in coma geraakte.
Zoals reeds gezegd, liet de gevangenis van Brugge hem toen terug maar zonder medisch dossier naar de gevangenis van Turnhout overbrengen alwaar zijn medische lijdensweg voorgoed begon.
Ik vrees dat Marcel over enkele weken weer opnieuw in een ziekenhuis kan opgenomen worden als men dezelfde weg opgaat.

Men kan zich afvragen wat iemand die een hartziekte, een zware suikerziekte, kanker en andere gezondheidsproblemen heeft (terwijl de Hoge Raad voor de Justitie vaststelde dat de ontlastende documenten inderdaad uit zijn strafdossier verdwenen) in de gevangenis zit te doen en waarom Bart Debie van het Vlaams Belang die ook tot 4 jaar gevangenis werd veroordeeld, na 1 dag gevangenis reeds werd vrijgelaten en thuis op een electronische enkelband mag wachten...

Sint-Elisabethziekenhuis vzw, Rubensstraat 166, 2300 Turnhout - Tel. 014/40 60 11- Fax 014/42 09 31 - info@sezkturnhout.be - www.sezkturnhout.be

Foto's:
- Marcel Vervloesem in volle actie
- Marcel Vervloesem op zijn ziekenhuisbed in het ziekenhuis van Lier waar hij 7 overbruggingen kreeg voor zijn hart
- justitieminister Jo Vandeurzen die als vroegere ziekenhuisdirecteur, predikt dat de 'mens centraal staat binnen justitie' en de mislukte hervorming van justitie steeds aan de Paarse regering wil toeschrijven

15:10 Gepost door Jan Boeykens | Permalink | Commentaren (0) | Tags: bezoek vervloesem ziekenhuis 3 11 2008 |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.