27-10-08

fixeren, isoleren, psychotica


2.isolement3 oktober 2008 - Nieuws

Joldersma: Gebruik fixatie en antipsychotica altijd melden

De Kamer debatteerde deze week over het fixeren en isoleren van cliënten in verpleeghuizen en psychiatrische instellingen.

Aanleiding voor het debat was het bericht dat er regelmatig misstanden plaatsvinden, en een rapport van de inspectie over een Amsterdamse instelling waar de werkdruk te hoog zou zijn, en het onderhoud aan de gebouwen zwaar te wensen over laat. CDA-kamerlid Cisca Joldersma: ‘Vastbinden, fixatie en isoleren roepen enge associaties op, helemaal als die de dood tot gevolg hebben. De dood van de psychiatrische patiënt in de isoleercel in Amsterdam leek eerst toch een redelijk unieke situatie, maar er is wellicht dus meer aan de hand. Sowieso is het onbegrijpelijk dat in Nederland de inspectie zo'n kritisch rapport moet schrijven over het isoleerbeleid, de staat van de gebouwen en het personeelsgebrek.
Je zou denken dat dit in Nederland niet meer voorkwam.’ Ze vroeg de minister om signalen over meer van dit soort toestanden snel op te pakken.

Joldersma benadrukte dat het zaak is om het gebruik van vrijheidsbeperkende maatregelen in verpleeghuizen en in de psychiatrie tot het uiterste terug te dringen, maar dat het soms wel degelijk gerechtvaardigd is in het kader van goed hulpverlenerschap en persoonlijke bescherming. ‘Maar de ene vrijheidsbeperkende maatregel is de andere niet.
Dwangmedicatie als antipsychotica, separeren of het fixeren met Zweedse banden grijpen diep in, in het persoonlijke leven van een patiënt. Deze maatregelen zijn voor ons van een heel andere orde dan een bedrek of een sensor. Wij krijgen nu signalen dat de protocollen voor het gebruik van deze middelen niet altijd toegepast worden. Daar moet iets aan gedaan worden!’

Het Kamerlid gaf in het debat tevens aan zich ernstige zorgen te maken over het gebruik van antipsychotica in verpleeghuizen, met name voor dementerende ouderen met gedragsstoornissen. Joldersma: ‘Van de antipsychotica zijn heel veel bijwerkingen bekend.
Bovendien is de effectiviteit ervan voor oudere dementerenden helemaal niet aangetoond. Toch blijkt de toepassing van antipsychotica schering en inslag, en het wordt nauwelijks gemeld.’ Joldersma pleitte daarom voor een meldingsplicht voor het gebruik van fixaties en antipsychotica. ‘Dit zijn zeer ingrijpende middelen, waarbij bijzonder veel mis kan gaan. Juist voor verpleeghuispatiënten bij wie niet altijd duidelijk is deze middelen onder dwang worden toegepast vinden wij dat dat beleid vanaf heden gewoon moet worden toegepast.’

http://www.cda.nl/nieuws.aspx?itemID=6206&language=nl-NL

18:40 Gepost door Jan Boeykens | Permalink | Commentaren (0) | Tags: fixeren en isoleren |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.