14-10-08

Tehuis voor psychiatrisch patiënten gesloten


Burgemeester Van Goidsenhoven (MR) van Anderlecht wil dat de federale overheid strenger toeziet op instellingen die zwakkeren opvangen. Dat zou niet slecht zijn als algemene regel want op de meeste overheidsinstellingen voor zwakkeren is er een gebrek aan toezicht...

-----------

ANDERLECHT - De burgemeester van Anderlecht haalde 33 psychiatrisch patiënten weg uit het privé-opvangtehuis Apollo.

'Mensen moesten op de grond slapen. Smerige vloeren. Eén badkamer voor 33 bewoners. Iemand met een gebroken voet. Een ander met ontstoken wonden aan zijn gebroken arm. Het was niet fraai, wat we vrijdag te zien kregen toen we bij Apollo binnengingen', zegt Marc Bernard van het OCMW van Anderlecht.

Vrijdag werd hij na een anonieme tip op inspectie gestuurd naar het opvangtehuis Apollo, een statig herenhuis aan de Clémenceaulaan dat opvang biedt aan mensen met een psychiatrisch verleden. Aan de gevel hangt zelfs geen naambord. Ook op de bel staat niets. En de telefoon blijft onbeantwoord.

'Dat is normaal', zegt schepen Daniëlle Depré (FDF), 'de telefoonrekeningen zijn al zo lang niet meer betaald dat Belgacom de lijn heeft afgesloten. Het was echt nodig dat we de bewoners daar weghaalden. Straks begint de winter begint en de stookolieketel van Apollo staat helemaal droog.'

'Alsof koude en viezigheid nog niet genoeg waren, had de baas ook nog eens beslist dat één maaltijd per dag genoeg was. Echte psychiatrische hulp was er ook niet. Er was alleen een huisarts die af en toe passeerde. Toen we de baas op deze grove tekortkomingen wezen, viel hij uit de lucht. Voor hem was het genoeg dat de patiënten een dak boven het hoofd hadden en één maaltijd per dag kregen', aldus de schepen.

De 33 patiënten - onder wie acht ouder dan 65 jaar - verbleven volledig uit vrije wil in Apollo. Niemand stuurde hen naar daar door. Ze betaalden een vergoeding per maand. Daarmee werden twee huishoudsters en een nachtwaker betaald. Apollo werkte zonder subsidies. Alle bewoners zijn na de ontruiming in psychiatrische afdelingen of in rusthuizen opgevangen. In Brussel en in Grimbergen.

In 2001 liet Anderlecht het tehuis - het heette toen nog Ter Welle - ook als eens ontruimen. Toen beantwoordde het gebouw niet aan de brandveiligheidsvoorschriften. De gemeente maakte het gebouw in orde en zocht een nieuwe uitbater. Het ging goed tot die er vorig jaar mee stopte en de zaak overliet.

Burgemeester Van Goidsenhoven (MR) wil dat de federale overheid strenger toeziet op instellingen die zwakkeren opvangen.

Omdat het om een niet-erkende instelling gaat, is eigenlijk geen enkele overheid verantwoordelijk. Door het tekort aan instellingen voor psychiatrisch patiënten worden organisaties als Apollo oogluikend toegestaan.

paul demeyer
Standaard, dinsdag 14 oktober 2008


08:53 Gepost door Jan Boeykens | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.