29-06-07

Wielrenner Frank Vandenbroucke werd gecolloceerd


Wielrenner Frank Vandenbroucke werd gecolloceerd

injectiespuitZich vrijwillig aanbieden en gecolloceerd worden... Het kan allemaal in België.

------------

VDB niet meer in psychiatrie

Wielrenner Frank Vandenbroucke heeft vrijdag de psychiatrische instelling in Ieper verlaten. Hij bood zich zondag vrijwillig aan in de instelling, maar op het laatste moment bedacht hij zich. Vandenbroucke begon moeilijk te doen en de politie werd erbij gehaald. Het openbaar ministerie liet VDB colloqueren, maar de vrederechter heeft nu beslist dat dat niet langer nodig is. Vandenbroucke mocht dus naar huis.

VTM 29.6.07

20:00 Gepost door Jan Boeykens | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

Bert Anciaux: 'Rechten voor psychiatrische patiënten bestaan niet' Als jonge stagiairadvocaat kwam ik ze al tegen, het uitschot van de maatschappij, de verworpenen der aarde. Ze werden weggestoken in duistere cellen. Ze werden opgesloten zonder enige vorm van proces. Ze werden opgevolgd door de ziekenboeg van de meest gruwelijke gevangenissen. Daar bleven ze zitten. Wegrotten. Zonder dat er nog iemand naar hen omkeek.
De geïnterneerden. Nooit echt verantwoordelijk voor hun daden, maar ook nooit meer welkom in de samenleving. Opgegeven mensen. Zelfs geen menselijke GAIA die erom gaf.
De situatie is natuurlijk wel wat verbeterd. Maar wezenlijk is er nog steeds geen beleid voor psychiatrische patiënten. Ik ben zielsgelukkig met de eerlijke inzet van vele vrijwilligers, maar structureel zitten we met ons beleid voor deze zieken nog in de middeleeuwen.
Ik kwam gisteren een oud-psychiater tegen op de markt in Vilvoorde. Sommige van mijn toenmalige cliënten moesten via hem passeren, voordat ze opnieuw een kans maakten op reïntegratie. Sommigen van hen waren minderjarige slachtoffers van beestachtige geweldplegingen. Het vaste ‘medicament’ waren elektroshocks. Dat was goed voor alles, gaande van behandeling tegen schizofrenie, het ‘genezen’ van homofilie en het voorkomen van gewelddaden. Die elektroshocks werden zelfs toegepast ter voorkoming van slapeloosheid en claustrofobie.
Goed, het is al enkele jaren geleden. Er zijn zeker schitterende instellingen en prachtige dokters werkzaam in de psychiatrie. Maar wezenlijk zijn de patiënten nog steeds rechteloos. Ze zijn nog steeds de paria’s van de samenleving. Zonder stem, zonder verhaal. Zelfs in de beste instellingen moet men dankbaar zijn voor de inspraak, voor het ontvangen respect. Rechten voor psychiatrische patiënten bestaan niet. Hun leven is overgenomen door de familie, door de dokters, door de verpleegkundigen. Nog steeds blijft de regeling voor collocatie uiterst bedenkelijk en vormen misbruiken schering en inslag.
Een samenleving moet zich wapenen tegen gevaren en misbruiken, maar anderzijds moeten we iedereen wapenen tegen misbruiken en geweld. Een zotteke is nog steeds een mens. Een psychiatrische patiënt moet met respect behandeld worden. In heel het verhaal rond justitie en volksgezondheid is deze groep mensen het meest verwaarloosd. De graad van democratie wordt gemeten aan de zorg die men besteedt voor de allerzwaksten. Onze democratie kan nog een stuk verbeteren. Deze rechtelozen rechten geven. Daar gaan we voor.

Bert
www.bertanciaux.be

Gepost door: Jeroen | 29-06-07

Reageren op dit commentaar

beste,
ja als ik het hoorde van een vriend wat er allemaal gebeurd in de psychiatrie !wel ik sta versteld ,paf en wordt zelfs boos .
Een vriend van mij een begenadigde kunstenaar heeft al jarenlang last van shizofrenie,? zo werdt hem toch altijd verteld in de talloze instellingen waar hij altijd vrijwillig naar toe ging als hij die behoefte had.sorry als ik het woord chizofrenie niet correct neerschrijf,
uiteindelijk lukte het hem telkens weer om zich uit de slag te trekken al was het telkens maar voor korte en lange periodes.
ik voel zeer hard mee met zijn ziekte ,al kan ik niets meer doen dan hem op gepaste tijdstippen op te beuren en op hem in te praten dat alles wel in orde komt na de zo veelste opname.
helaas verviel hij enkele weken terug en liet hij zich vrijwillig opnemen in Duffel,,,
Ik bezocht hem dan ook onlangs en kreeg letterlijk een schock toen ik hem terug zag of tenminste wat er van hem nog overschoot.,ik zag een zombie letterlijk en figuurlijk.
Ik raakte terug aan de praat met hem in het bijzijn van zijn moeder die vertelde dat zij al het mogelijke deed om hem terug te kunnen huisvesten(eigen woning naast haar)waar hij zelf kon zijn en waar hij zijn activiteiten verder kon uitoefenen (beeldend kunstenaar)
er werdt ook voor hem gezorgd door zijn moeder met een regelmaat (eten administratie enz)
Mijn vriend belde mij plots en onverwacht op met de mededeling dat hij gaan lopen was uit die instelling in Duffel omdat hijwerdt gecolloqueerd door een jonge psychiater.
Hij vertelde mij ook dat hij waarschijnlijk jarenlang de verkeerde medicatie toegediend kreeg ,,dit stelde de onderzoekers daar vast in duffel en dat hij naar alle waarschijnlijkheid leed aan autisme?
Mijn vriend was volledig van de kaart toen hij mij op de hoogte bracht ,trouwens hij niet alleen.
Hij begreep maar al te goed wat dit betekende en waarom zij beslisten om hem te colloqueren
hij had een goede zienswijze omtrent.
Deze vriend is zeker niet gek en gevaarlijk genoeg in de maatschappij om dit te moeten ondergaan. en dan zeker omdat zijn opname een vrije keuze was ,vrijwillig.
Als men dan ook nog eens de politie opdracht geeft om hem op te sporen en terug te bezorgen aan die instelling wel dan gaat dit mijn verstand ver ten boven.
Met andere woorden dit is schandalig,,,ongehoord mensonterend en vernederend,een dier wordt beter behandeld dan mensen die recht hebben op een menselijke en begripvolle behandeling wegens hun ziekte.
Waar gaat dit naar toe, vanwaar die macht in de psychiatrie ?wie komlt er voor op om deze wantoestanden aan de kaak te stellen.
wat gebeurt er in het geval van mijn vriend waar mogelijkerwijs al jaren de verkeerde vaststellingen zijn gebeurd en jarenlang de verkeerde medicatie werdt voorgeschreven?
Dit is wraakroepend dit is niet van dit tijdperk maar middeleeuws .
Ik bedenk bij mijzelf hoe gevaarlijk het is indien psychiaters over een bepaalde macht blijven beschikken en daardoor vrij kunnen beslissen wie al dan niet rijp is om te colloqueren.
Verbazingwekkend ook dat hier omtrent zo weinig geweten is onder het publiek en dat er geen enkele instantie bestaat die hierop controle uitoeffent.
Onbegrijpelijk ook dat het ministerie van volksgezondheid en of de minister die verantwoorelijk is voor deze,zich niet laat horen.
Ik stel voor dat ouders ,vrienden en belanghebbende zich samen engageren en deze wantioestanden aanklagen bij het europees hof.
Vriendelijke groet
VSD

Gepost door: van sant | 10-01-11

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.